Letölthető kották

Formátumok

Az A4-es nevű dokumentumok nyomtatásra készültek színes és szürke változatban.

Az egyéb PDF dokumentumok oldalanként egy dalt tartalmaznak, így elektronikus eszközzel (okos telefon, tablet) könnyen kezelhetőek. Itt minden dal könyvjelzőzve van, így a kezdősor szerint könnyen kereshetőek, illetve több kotta kezelő program képes felismerni és könyjelzők alapján különválogatni a dalokat.

MobileSheets

Drága, de nagyszerű app a MobileSheets, klasszikus és könnyű zenei hangszeresek körében is elterjedt. Ha ezzel használod, nem csak a dalok kezdősorára tudsz keresni, hanem címére is, és jól tudja mutatni a tempót is. Lehetőséged van beleírni a dokumentumba, így saját szóló dallamát, vagy egyéb odafigyelni valót egyszerűen rögzíthetsz.

Telepítéshez töltsd le valamelyik PDF-et, és a MobileSheets csv fájlt. Mind a kettőt nevezd át úgy, hogy ugyanaz legyen a nevük, csak a kiterjesztésük különbözzön (például "dicseretek.pdf" és "dicseretek.csv"), és másold fel valahova az eszközödre. Utána tudod is importálni.

Fakebook Pro

A Fakebook Pro egy szintén ajánlott, és jóval kedvezőbb árú kottás program Androidra. Ha ezt használod, szintén tudsz címre keresni (nem csak kezdősorra), és kijelzi a tempót is, bár ez nem annyira kézreálló itt. Itt is lehetőséged van beleírni a dokumentumba, így saját szóló dallamát, vagy egyéb odafigyelni valót egyszerűen rögzíthetsz.

Telepítéshez másold fel a Fakebook pdfb fájlját az eszközödre, és a kiválasztott PDF fájlt a Download mappába a letöltések közé "dicseret.pdf" néven. (Fontos, hogy abban a mappában legyen, ilyen néven, és a belső tárolón, nem az SD kártyán. Így van a pdfb fájl elején rögzítve.) Utána a programban importáld be a Fakebook pdfb fájlt, ez segít a programnak megtalálni a nagy PDF-ben a külön dalokat.

PDF olvasó

Otthoni gyakorlásra (amikor nem kell gyorsan dalt váltani előre összeírt lista alapján) egy megfelelő PDF olvasó is elégséges lehet. Régebben az Adobe Acrobat Reader-nek is jó volt a tartalomjegyzék kezelése, de az újabb frissítés kellemetlenné tette ennek a használatát. Számomra legjobban a Xodo PDF Reader & Editor jött be, itt könnyen elérhető a teljes képernyős tartalomjegyzék, ami be is záródik, miután kiválasztottam a dalt. Jó még a PDF Reader Classic is, itt alul mutatja az éppen aktuális dal kezdősorát, ami "görgetés" közben is frissül, így tökéletes annak, aki jobban szeret lapozgatni. Ezek mind tudnak teljes képernyős módot, és lehetőség van beleírni a dokumentumba, rögzíteni a szólókat vagy egyéb fontos infót.

Dicséret lista összeállítása ez esetben úgy lehetséges, hogy odalapozol a dalokhoz, és képernyőképet készítesz róluk, amiket képnézegetővel egyesével le tudsz játszani.

Kép megjelenítő

Kép megjelenítő használata esetén letölteni sem kell a kottákat - keresd meg az adott dalt a honlapon (vagy PDF olvasóval), készíts róla képernyőképet, így tudsz listát összeállítani, ami könnyen lapozható és csak az aktuálisan játszott dalokat tartalmazza.

És az iOS (Apple) eszközök?

Nincsen Apple eszközöm, így nem tudom, hogyan érdemes használni. Ha elküldöd, hogy melyik programot használod, megpróbálok utánanézni, hogy hogyan lehet betölteni abba a kottákat.

Te mit használsz / ajánlasz?

Korábban főleg a nyomtatott változatot használtam. Istentiszteletek előtt a kottás oldalon összeállítottam a dalokat, amik tömör formában egy-másfél A4-es oldalra kifértek. De mindig nálam volt a teljes kinyomtatott kottás füzet is, ha változna a műsor, vagy kellene még pár dal. Az utóbbi időben teljesen átszoktam a telefonra, itt is a központi oldalon számítógéppel összeállított dicséret listát mentettem ki PDF-ként. Telefonon annyira nem kényelmesek a kotta kezelő programok, de a Xodo PDF olvasóval egészen jól kijöttem. Van nálam Fakebook Pro is, ha helyben kellene listát összeállítani, valószínűleg ez tableten még kényelmesebb lenne. Egy profi zenész ismerősöm aktívan használja és nagyon dicséri a MobileSheets-et dicséret kottákra és sokféle könnyű- és komolyzenei anyagra.